Ako prebieha penetračné testovanie a čo je jeho cieľom?

date
Thumbnail

Bezpečnosť technických systémov je neustále vystavená hrozbám. Z každej strany na nich číhajú hackerské útoky a iné formy on-line kriminality. V záujme ich ochrany by ste mali bezpečnosť sietí pravidelne preverovať.

Jedným z najúčinnejších nástrojov, ako zvýšiť celkovú kyberbezpečnosť, je penetračný test. Ten nie je žiadnou novinkou. Stabilné miesto v zozname nástrojov kybernetickej ochrany si začal získavať už po prvej vlne množiacich sa hackerských útokov. V súčasnosti využíva tie najefektívnejšie metódy schopné zaistiť vašej sieti dôkladnú prevenciu. 

Cieľom je kybernetická bezpečnosť

Penetračný test patrí k najvyužívanejším spôsobom preverenia stavu vašej siete. Pri testovaní sa môžete spoľahnúť na vysokú presnosť, vďaka ktorej budú odhalené aj tie najrafinovanejšie útoky. Výsledkom absolvovania testovania bude vyššia kybernetická bezpečnosť a zároveň si splníte aj povinnosť spojenú so starostlivosťou o bezpečnosť vašich dát, ktorá vám vyplýva zo zákona. 

Čo dokáže penetračný test odhaliť?

- zraniteľné miesta v sieti, cez ktoré môže byť váš systém napadnutý

- úspešný vstup do vášho technického systému neoprávnenou osobou

- nepovolenú manipuláciu s vašimi dátami a únik citlivých informácií

- slabý výkon bezpečnostných prvkov, ktoré majú chrániť váš systém

Bezpečnosť sietí preverí etické hackovanie

Podstata celého testovania spočíva vo využití nástrojov etického hackovania. To sa zakladá na praktikách testujúcich vašu kyberbezpečnosť rovnakými metódami, po akých siahajú hackeri pri útokoch na váš systém. Práve týmto spôsobom odhalíme zraniteľné miesta v sieti, ktoré sú ohrozené a umožňujú hackerom preniknúť do systému za účelom zneužitia dát. 

Priebeh penetračného testovania:

- v rámci testovania vykonávame interný aj externý test

- pri internom teste skúmame možnosti útoku zvnútra siete

- externý test skúma možnosti vstupu do systému z internetu

- testovanie vykonávame formou simulácie hackerského útoku

- v rámci testovania skenujeme porty a kontrolujeme aplikácie

- počas kontroly preveríme aj bezpečnosť operačného systému

Penetračné testovanie aj na diaľku

Nástroje kybernetickej obrany prechádzajú neustálym vývojom, takže mnohé z nich vieme využívať aj na diaľku. Platí to aj o penetračnom testovaní, ktoré nie je výnimkou. Testovanie na diaľku je maximálne bezpečné a jeho absolvovanie vám prinesie rovnako presné výsledky. Stačí, keď nám pošlete všetky potrebné podklady, na základe ktorých môžeme spustiť proces kontroly v celom dohodnutom rozsahu.

Penetračný test je len jedným z nástrojov, ktoré vám zaistia kompletný audit kybernetickej bezpečnosti. Jeho absolvovaním nezlepšíte iba bezpečnosť technických systémov. Získaním dokladu o vykonaní testovania sa vaša firma alebo inštitúcia stáva dôveryhodnejšou. Zároveň sa výraznou mierou pričiní o vytváranie bezpečnejšieho a otvorenejšieho on-line priestoru.

shieldNewsletter

Nenechajte
si nič újsť!

Vaša e-mailová adresa je u nás v bezpečí, prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.