Top 5 rád, ako zvýšiť úroveň bezpečnosti na internete

date
Thumbnail

Ochrana dát, bezpečná komunikácia, odolnosť voči kybernetickým hrozbám. Nielen to vám prinesie uplatnenie osvedčených rád, vďaka ktorým dokážete rýchlo a jednoducho zvýšiť úroveň bezpečnosti na internete.

Účinná kybernetická obrana nemusí stáť veľa peňazí. Bezpečnosť sietí v školách, vo firmách, na úradoch či v súkromných domácnostiach môžete zvýšiť aj vďaka niekoľkým radám, ktoré denne pomáhajú miliónom užívateľov. 5 z nich sa osvedčilo už v minulosti a svoju úlohu si plnia aj dnes. 

1. Využívajte kvalitné antivírusové programy

Ani najkvalitnejší antivírus nie je zárukou maximálnej kyberbezpečnosti, no jeho inštaláciou chránite počítač pred mnohými toxickými softvérmi. Súčasťou balíčka s dobrým antivírusom sú aj účinné nástroje, ktoré obmedzujú možnosti sledovania vami prehliadaného obsahu treťou stranou. V prípade zabezpečenia komplexnejších informačných systémov a citlivých údajov je potrebné uvažovať aj nad účinnejšími formami firewallu. Napríklad, Kyberstrážcom, ktorý dokáže sieť ochrániť aj pred pokročilými praktikami útočníkov. 

2. Na sociálnych sieťach si chráňte súkromie

Čím viac využívate sociálne siete, tým viac toho o vás užívatelia vedia. Istou mierou sa však môžete o zvýšenie miery súkromia pričiniť nastavením, kto môže vidieť váš obsah alebo či sa bude objavovať v prehliadačoch. K ochrane osobných údajov takisto prispejete obmedzením používania vašich dát na reklamné účely.

3. Dávajte pozor, čo ukladáte do verejných úložísk

Možnosť ukladať súbory do verejných úložísk vám dokáže uľahčovať prácu. V službách tohto typu však nezdieľajte osobné údaje, kópie dokladov, čísla z platobných kariet alebo iné citlivé informácie z vášho súkromia, aspoň nie bez využitia možnosti zašifrovania archívu v danom úložisku. Uložené dáta sú totiž voľne dostupné a stávajú sa ľahkou korisťou pre podvodníkov.  

4. Používajte „silné“ viacmiestne kombinované heslá

Dĺžka a kombinácia hesla môže pri snahe neoprávneného užívateľa dostať sa do vašich účtov zohrávať kľúčovú úlohu. Služby a aplikácie vás vyzývajú k vytvoreniu čo najbezpečnejšieho hesla, ktoré má dvojciferný počet znakov. Silu hesla a jeho schopnosť zabezpečiť váš účet či konto zvyšuje aj použitie veľkých a malých písmen kombinovaných s číslicami. 

5. Pri prihlasovaní si nastavte dvojstupňové overenie

Dvojstupňové overenie dnes ponúkajú takmer všetky popredné aplikácie. Niektoré dokonca jeho nastavením podmienili využívanie poskytovaných služieb, čo má zvýšiť ochranu pred neoprávneným prihlásením. Druhá fáza prihlásenia väčšinou prebieha formou zadania kódu z SMS správy, ktoré vám zaberie iba pár sekúnd navyše. 

Ak využívate sieť v škole, firme alebo na úrade, z dôvodu práce s množstvom citlivých dát budete potrebovať viac ochranných opatrení. O bezpečnosť sietí sa vám postaráme rôznymi nástrojmi, vďaka ktorým bude vaša kybernetická bezpečnosť na najvyššej úrovni. Penetračné testovanie, špeciálne zariadenie kyberstrážca alebo pravidelný audit kybernetickej bezpečnosti vám zaistí maximálnu ochranu dát a slobodu pri on-line komunikácii.

shieldNewsletter

Nenechajte
si nič újsť!

Vaša e-mailová adresa je u nás v bezpečí, prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.